Fenntartható mezőgazdasági termelés? AGEM-S platform bemutatása – ONLINE rendezvény

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 2020.11.25
14:00 - 15:30

Kategóriák Nincs Kategóriák


„Jövőformáló tudomány”

A Magyar Tudományos Akadémia 2020 novemberében 17. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kiemelt eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe” című programsorozatot.

 Az Agrárminisztérium, kapcsolódva a szervezők által javasolt tárgykörök agrárvonatkozású témáihoz a Fenntartható mezőgazdasági termelés? Ammónia-kibocsátás csökkentést szolgáló intézkedések és támogató internetes platform bemutatása című online rendezvénnyel kíván részt venni az eseményen.

Az egyes légköri szennyező anyagok nemzeti kibocsátásainak csökkentéséről szóló 2016/2284 EU Irányelv (ún. NEC irányelv) előírja valamennyi tagállam, így hazánk számára is, hogy milyen mértékben kell csökkenteni a kibocsátást 2030-ig. A mezőgazdaságot elsősorban az ammónia-kibocsátás csökkentése érinti, ami azon belül is az állattenyésztéshez és a trágyakezeléshez köthető. A kibocsátott ammónia 90 százaléka az agráriumból származik. A NEC irányelv alapján az ammónia kibocsátást a 2005-ös kibocsátási szinthez képest 32%-kal kell csökkenteni 2030-ig.

Nemzetközi előírások szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat 2012 óta minden évben elkészíti Magyarország légszennyezőanyag-kibocsátására vonatkozó hivatalos leltárát, mely a nemzeti kibocsátás-csökkentési kötelezettségek teljesítésének értékelésére szolgál. A leltár készítése tudományos alapokra épül.

A NEC irányelvben meghatározott nemzeti kibocsátás-csökkentési kötelezettségek teljesítése érdekében az Agrárminisztérium elkészítette az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program Mezőgazdasági Alprogramját, melyet a Kormány az 1231/2020. (V. 15.) Korm. határozattal fogadott el. Az alprogramban szereplő intézkedések bevezetése folyamatban van, melyekre ezúton szeretnénk felhívni a mezőgazdasági termelők figyelmét.

A kibocsátás-csökkentés hatékony eszköze az integrált szemlélet, mely mezőgazdasági üzemi szinten veszi figyelembe a nitrogén körforgást. 2018-2019 folyamán az Agrárminisztérium támogatásával és több agrárkutató bevonásával elkészült a sertéstartó gazdaságok számára az Ammónia Gáz Emissziós Modell (AGEM-S), mely lehetőséget nyújt a sertéstartó gazdaságok telepi szintű ammónia-kibocsátásának és telepi nitrogén áramlásának becslésére a takarmányozás, a tartástechnológia, a trágyatárolás és szántóföldi kijuttatás fázisain keresztül.

  • Előadás időpontja: 2020. november 25. (szerda) 14 óra
  • Előadás helyszíne: online platform
  • Szervezők: Agrárminisztérium – Agrárkutatási és -környezetgazdálkodási Főosztály
  • Kapcsolattartó: Eőry Viktória email: viktoria.eory@am.gov.hu Tel: 06 1 7953958
  • Jelentkezési határidő: 2020. november 23. (hétfő): regisztrációs felület a következő linken érhető el: https://forms.gle/aN7buc5etNm5BKNN7

Tervezett program:

  • 14:00-14:05 Köszöntőbeszéd. Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
  • 14:05-14:25 A mezőgazdasági kibocsátási leltárak. Kajtárné Lovas Katalin szakértő, Nemzeti Emissziós Leltárak Osztálya, Országos Meteorológiai Szolgálat
  • 14:25-14:45 Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program Mezőgazdasági Alprogramjának intézkedései. Eőry Viktória, agrár-környezeti referens, Agrárkutatási és –környezetgazdálkodási Főosztály, Agrárminisztérium
  • 14:45-15:05 Ammónia Gáz Emissziós Modell – Csökkentsük együtt az ammónia-kibocsátást! Dr. Magyar Marianna tudományos főmunkatárs, Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet
  • 15:05-15:15 Kérdések, hozzászólások