Kutatók Éjszakája – Te is lehetsz tudatos termelő!

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 2018.09.28
16:30 - 21:20

Helyszín
Bay Zoltán Kutatóintézet

Kategóriák


Te is lehetsz tudatos termelő! – A mikrobiológia szerepe a növénytermesztésben

Idén 25 éves születésnapját ünnepli a Bay Zoltán Kutatóközpont. A jeles alkalommal összhangban rendhagyó programmal várják az éjszakai kíváncsiskodókat a szegedi Biotechnológiai Divízió kutatói, fejlesztői. A kutatócsoportok kollégái egy összehangolt „kirándulásra” invitálják a látogatókat, amelynek során a mezőgazdasági növénytermesztésben alkalmazott szervetlen anyagok és mikrobiológiai módszerek, technikák megismerésével egy este alatt válhat az emberből tudatos gazdálkodó. A túra három állomásán megismerhetőek a  (1.) kézműves gabonamag csávázás technikái, a (2.) szervetlen műtrágyakészítés alapjai, valamint (3.) a növénynövekedést serkentő mikroalgák szaporításának a lehetőségei is.

A feladatokat végigjárva a látogatók összegyűjthetik az otthoni, „kisparcellás” gabonatermesztéshez szükséges anyagokat, amelyekből dekoratív vetést készítve egy növény szépségversenyre nevezhetnek be. A főnyeremény meglepetés… nem marad el! A részletekkel a helyszínen várjuk a jelentkezőket.

Előadások rövid összefoglalója:

1. „Hasznos mikroorganizmusok csávában”

A csávázásról általában negatív híreket hallunk; a vetőmagok kezelésére használt csávázószerek sok esetben mérgezőek, az alkalmazott anyagok sokáig kimutathatók a növényben, egyes csávázószereket összefüggésbe hoznak a méhpusztulással…

Mi egy másik csávázást szeretnénk megismertetni. Ennek során a növény életére, fejlődésére kedvező hatást gyakorló hasznos mikroorganizmusokat viszünk fel a vetőmagra, melyek a vetést követően a talajban együtt élnek a kifejlődő növénnyel, serkentik csírázását, növekedését, esetenként megvédik más, kártékony mikrobák okozta betegségektől. A résztvevőket megismertetjük a munkáinkkal, irányításunkkal végezhetik a magok kezelését, majd az így kezelt magokat otthon felhasználhatják.

2. újrahasznosított tápanyagok – hulladékok felhasználása a körforgásos gazdaság alkalmazásával”

A hulladékok újrahasznosíthatóságának és a körforgásos gazdaság megvalósíthatóságának a lehetőségeire mutatunk be példát. Manapság senki előtt sem ismeretlen, hogy már erősen kizsigereltük a Föld erőforrásait és nyersanyagkészletét, és ezért különösen fontos, hogy az erőforrásokat minél hatékonyabban használjuk és törekedjünk újrahasznosításukra. Azaz hasznosítsunk újra a már meglévő anyagokat és így lesz valójában a hulladék értékes erőforrás! A laboratóriumban a résztvevők saját maguk végezhetnek el olyan kísérletet, melynek során hulladékok újrahasznosításából otthon is felhasználható termékeket állítanak elő.

3. Algák az emberiség szolgálatában

Miért hasznosak a parányi fotoszintetizálók? Hogyan lesz a „zöld vízből” termésnövelő anyag vagy állati táplálék? Van helye az algáknak a körkörös gazdaságban? Ehhez hasonló kérdéseket válaszolunk meg, miközben interaktív módon betekintést nyújtunk az alga biotechnológiaban alkalmazott mikroszkópos és klasszikus mikrobiológiai módszerekbe.

Regisztráció köteles!

Intézmények

Bay Zoltán Kutatóintézet- Szeged
Derkovits fasor 2
Szeged, Csongrád 6726 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
062432248
Honlap:
www.bayzoltan.hu

Szervező intézmény

Bay Zoltán Kutatóintézet-Szeged
E-mail:
bay-bio@bayzoltan.hu