Időpont
Date(s) - 2018.09.28
16:30 - 21:20
Helyszín
Bay Zoltán Kutatóintézet
Kategóriák
Te is lehetsz tudatos termelő! – A mikrobiológia szerepe a növénytermesztésben
Idén 25 éves születésnapját ünnepli a Bay Zoltán Kutatóközpont. A jeles alkalommal összhangban rendhagyó programmal várják az éjszakai kíváncsiskodókat a szegedi Biotechnológiai Divízió kutatói, fejlesztői. A kutatócsoportok kollégái egy összehangolt „kirándulásra” invitálják a látogatókat, amelynek során a mezőgazdasági növénytermesztésben alkalmazott szervetlen anyagok és mikrobiológiai módszerek, technikák megismerésével egy este alatt válhat az emberből tudatos gazdálkodó. A túra három állomásán megismerhetőek a (1.) kézműves gabonamag csávázás technikái, a (2.) szervetlen műtrágyakészítés alapjai, valamint (3.) a növénynövekedést serkentő mikroalgák szaporításának a lehetőségei is.
A feladatokat végigjárva a látogatók összegyűjthetik az otthoni, „kisparcellás” gabonatermesztéshez szükséges anyagokat, amelyekből dekoratív vetést készítve egy növény szépségversenyre nevezhetnek be. A főnyeremény meglepetés… nem marad el! A részletekkel a helyszínen várjuk a jelentkezőket.
Előadások rövid összefoglalója:
1. „Hasznos mikroorganizmusok csávában”
A csávázásról általában negatív híreket hallunk; a vetőmagok kezelésére használt csávázószerek sok esetben mérgezőek, az alkalmazott anyagok sokáig kimutathatók a növényben, egyes csávázószereket összefüggésbe hoznak a méhpusztulással…
Mi egy másik csávázást szeretnénk megismertetni. Ennek során a növény életére, fejlődésére kedvező hatást gyakorló hasznos mikroorganizmusokat viszünk fel a vetőmagra, melyek a vetést követően a talajban együtt élnek a kifejlődő növénnyel, serkentik csírázását, növekedését, esetenként megvédik más, kártékony mikrobák okozta betegségektől. A résztvevőket megismertetjük a munkáinkkal, irányításunkkal végezhetik a magok kezelését, majd az így kezelt magokat otthon felhasználhatják.
2. újrahasznosított tápanyagok – hulladékok felhasználása a körforgásos gazdaság alkalmazásával”
A hulladékok újrahasznosíthatóságának és a körforgásos gazdaság megvalósíthatóságának a lehetőségeire mutatunk be példát. Manapság senki előtt sem ismeretlen, hogy már erősen kizsigereltük a Föld erőforrásait és nyersanyagkészletét, és ezért különösen fontos, hogy az erőforrásokat minél hatékonyabban használjuk és törekedjünk újrahasznosításukra. Azaz hasznosítsunk újra a már meglévő anyagokat és így lesz valójában a hulladék értékes erőforrás! A laboratóriumban a résztvevők saját maguk végezhetnek el olyan kísérletet, melynek során hulladékok újrahasznosításából otthon is felhasználható termékeket állítanak elő.
3. Algák az emberiség szolgálatában
Miért hasznosak a parányi fotoszintetizálók? Hogyan lesz a „zöld vízből” termésnövelő anyag vagy állati táplálék? Van helye az algáknak a körkörös gazdaságban? Ehhez hasonló kérdéseket válaszolunk meg, miközben interaktív módon betekintést nyújtunk az alga biotechnológiaban alkalmazott mikroszkópos és klasszikus mikrobiológiai módszerekbe.
Regisztráció köteles!