Hat évtizede a talajkutatásban – Dömsödi János

Dömsödi Jánost, az egykori Nyugat-magyarországi (Soproni) Egyetem Geoinformatikai Karának nyugalmazott egyetemi docensét Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki Szent István-nap alkalmából a termőföld és a kertészeti termelés hozamait segítő hat évtizedes talajkutató-fejlesztő tevékenysége elismeréseként. Egykori tanítványa, későbbi munkatársa, Kovács Miklós ismerteti pályafutását a Magyar Mezőgazdaságban megjelent közleményben, mely alább is olvasható.

Elhunyt Kerényi Attila

2023.08.26-án, életének 80. évében elhunyt Kerényi Attila, geográfus professzor.

1943-ban született Sátoraljaújhelyen. 1967-ben földrajz–biológia szakos tanári diplomát szerzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Hazai és nemzetközi elismertségét és kandidátusi disszertációját az 1980-as években folytatott talajeróziós kutatásaival szerezte. Az 1990-es években táj- és környezetvédelmi publikációival, tan- és szakkönyveivel szerzett országos hírnevet és akadémiai doktori címet. Tudományos munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Több évtizedes kutatómunkájának, valamint a debreceni geográfusképzés megújítását is elősegítő oktatói tevékenységének elismeréseképpen a Magyar Érdemrend polgári tagozat tisztikeresztjét 2020-ban vette át.

Fent volt az atlétikai VB-n, imádta az atlétikát, középtávfutó volt, a debreceni Kozák Lucát kedd este még saját szemmel láthatta és szurkolhatott neki.

Életút interjúja, melyet a 80. születésnapja alkalmából a Debreceni Egyetem TTK Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék kollégái készítettek vele idén tavasszal, megtekinthető a facebookon: https://www.facebook.com/tajvedelmi.debrecen, valamint a  Modern Geográfia oldalán: https://moderngeografia.eu/…/07/Kerenyi_interju.pdf…

Kerényi Attila nem csak a magyar földrajztudomány, hanem a talajtan egyik meghatározó személyisége is volt. A Magyar Talajtani Társaság is őrzi emlékét!

Nyugodjék békében!

Év Talaja 2023. jelöltek

A Magyar Talajtani Társaság „Év Talaja 2023.” felhívására összesen 9 db jelölés érkezett. Az alábbiakban bemutatjuk a szelvények fotóit a jelölés okával és történetével, valamint néhány érdekességet róluk.

Szavazni 2023.09.15. 12:00 óráig a Társaság facebook oldalán (link) a szelvény képe alatt a lájk reakciógomb használatával, vagy a talajtanitarsasag@gmail.com email címen a kép sorszámának beküldésével lehet.

A JELÖLÉSRE KERÜLT TALAJOK LEÍRÁSAI ITT ELÉRHETŐEK.

Minden megosztást köszönünk! Fontos, hogy a facebookon megosztott bejegyzés esetében is az eredeti bejegyzés fotójára nyomják a szavazatot! Csak az eredeti bejegyzés fénykepei alatt összegyűlt lájkokat fogjuk összesíteni.

A legtöbb szavazatot (like-ot) kapott szelvény lesz a 2023-as év talaja Magyarországon.

A nyertes szelvény monolitja december 5-én, a Talaj Világnapján, az Agrárminisztériumban kerül bemutatásra és átadásra. Az év talaja hagyományteremtő módon minden évben megválasztásra kerül majd.

Szikes talajok – PhD kurzus

Dr. Novák Tibor József (DE TTK, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék) az őszi
félévben szeretné meghirdetni a „Szikes talajok” című PhD kurzust a
természettudományi, agrártudományi, környezettudományi, erdészeti és ezekhez
kapcsolódó doktori iskolák PhD hallgatói számára, magyar, és vele egyidejűleg angol
nyelven. A kurzus 3 nap elméleti és 2 nap gyakorlati jellegű oktatást foglal magában.
Az előadásokat magyar nyelven és/vagy angol összefoglalókkal tartják és a terepi
programon is lehetőség lesz magyarul nem beszélő hallgatók részvételére,
tapasztalatszerzésére is.
A kurzus tájékoztatója az alábbi linkekre kattintva érhető el magyar, ill. angol nyelven.
Kérjük továbbítsák a kurzus felhívását és tájékoztatóját az érintett doktori iskolák
hallgatói, fiatal kollégái számára!

Konferencia meghívó

Tisztelt Társasági Tagok!

2023. május 22-én, 13:45 órától az iASK, az ATK TAKI és a CUNY szervezésében kerül meredezésre a Földminősítési konferenciasorozat idei rendezvénye „Land quality, food security and food safety: biophysical and socioeconomic aspects” címmel (program lentebb), amire minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
Idei vezérelőadó a „Future of Europe in the Global Context” előadássorozathoz is kapcsolódóan Joachim von Braun professzor, a vatikáni Pápai Tudományos Akadémia (Pontificia Academia Scientiarum) elnöke, aki személyesen tiszteli meg a konferenciát, és tartja előadását Kőszegen.

A rendezvénybe on-line is be lehet kapcsolódni, a mellékelt programon szereplő QR kód segítségével, vagy az alábbi linken:

https://us06web.zoom.us/j/82993066075?pwd=NDQya0tZdlJJc2VtMTl3cmhLVGxoZz09

Meeting ID: 829 9306 6075

Passcode: 938379

MTT Régészeti Talajtani Szakosztály alakuló ülés

Szeretettel várjuk a Társaság Tagjait a Régészeti Talajtani Szakosztály alakuló ülésére, a meghívót alább olvashatják.

Időpont: 2023. május 15. 10:00 óra

A rendezvény hibrid módon kerül megrendezésre a Nemzeti Régészeti Intézet 1. emeleti tárgyalójában (1113 Budapest, Daróczi út 1-3.), melyhez online is lehet csatlakozni az alábbi linken:
https://meet.google.com/sxd-rvwm-tca

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Föld Fesztivál 2023 – Budapest

Immáron 7. alkalommal vett részt a Magyar Talajtani Társaság és az ATK Talajtani Intézet – közösen kitelepülve – a Föld Fesztiválon, melynek keretében a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 2023. április 21-23 között talajos interaktív foglalkozásokkal, bemutatókkal, valamint játékos feladatokkal fűszerezve hívtuk fel a figyelmet a talajok jelentőségére kicsiknek és nagyoknak. Szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk, így kellemes tavaszi időben telt a 3 nap, ahol közel 20 ezer látogató volt kíváncsi az eseményre.

Célunk, hogy a Talajok Nemzetközi Évtizedében (2015-2024) kiemelt erővel ismertessük meg minél több emberrel mi is az a talaj, milyen tulajdonságai vannak, illetve milyen szerepet tölt be az ember életében, miszerint a talajon nem csak állunk, hanem élünk is.