Föld Fesztivál

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 2019.04.27 - 2019.04.28
09:00 - 17:00

Helyszín
Fővárosi Állat- és Növénykert

Kategóriák


2019. április 27-28 között a Magyar Talajtani Társaság és az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet tagjai, munkatársai kitelepülnek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, hogy a Föld Fesztiválon, TALAJ az egész élet… címmel, interaktív talajtani bemutató keretében ismertessék meg az érdeklődőket a talajok sokszínűségével. Programok:

  • A Talajfizikai bemutató keretében a talajok fizikai tulajdonságaival és azok jelentőségével ismerkedhetnek az érdeklődők, ahol szemcseösszetétel meghatározást végezhetnek gyúrás próbával, vizsgálhatják a különböző fizikájú talajok ülepedését, színt határozhatnak meg Munsell skála alapján.
  • A Talajkémiai bemutatón a talajok kémiai tulajdonságaival és annak jelentőségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ahol mérhetnek pH-t indikátorpapírral, sósavval mésztartalmat határozhatnak meg, illetve szivárvány minden színét kikeverhetik a különböző pH-jú vizes oldatokból.
  • A Talajbiológiai bemutató keretében a talajlakó állatok ökológiai szerepével ismerkedhetnek meg a gyerekek és felnőttek, ahol talajlakó állatokat nézhetnek – akár mikroszkóppal is – és/vagy simogathatnak. A „magbank”-ból kiszitálhatnak különböző magokat, melyeket haza is vihetnek a gyerekek, hogy kicsíráztassák azokat.

Ezen felül ki lehetett rakni a „Magyarország talajai” című puzzlet, „zseb talajszelvény” lehetett készíteni, életnagyságú „talajszelvényekben” lehetett gyönyörködni, amin keresztül a kitartóbb érdeklődők megfigyelhették a talaj rétegzettségét, megérthették a tulajdonságait és azok jelentőségét.

További információk itt olvashatók …