Talajtani Vándorgyűlés

A COVID-19 vírus járványra való tekintettel a szokásos formában sajnos nem tudjuk megrendezni a soron következő Talajtani Vándorgyűlést (TVGy). Ennek ellenére nem szeretnénk, hogy a hagyomány megszakadjon, ezért egy egynapos programot állítottunk össze. A döntést leginkább az befolyásolta, hogy a vírushelyzet miatt a nagyobb rendezvények megtartása a nyár végéig bizonytalan, ugyanakkor a szervezés előrehaladtával jelentős anyagi felelősség vállalását, illetve később talán meg nem térülő kifizetéseket igényelne (terembérlet, étkezés, busz foglalások) a MTT és a NAIK ERTI részéről, melynek kockázatát nem tudjuk felelősséggel vállalni.

Lévén, hogy a TVGy elsősorban a személyes találkozók, a talajtannal foglalkozó fogadó intézmény bemutatkozásának, a helyi talajtani vonatkozású sajátosságok megismerésének, az oktatók, kutatók és szakemberek kutatási eredményinek, munkáinak bemutatkozó színtere, valamint a szakértői továbbképzés programjának otthont adó helye, ezen az egy napon tudunk majd beszélgetni, illetve korlátozottan, de a legérdekesebb eredményekről rövid előadásokat hallgatni.

A fentieket figyelembe véve az áttervezés elsődleges célja volt, hogy a „Vándorgyűlés 2020, Sárvár” megtartható legyen, ugyanakkor biztosítsuk a résztvevők számára a lehető legnagyobb részvételi szabadságot: ne kelljen jó előre szállást foglalni, minimalizáljuk az összezártságot, mindezzel párhuzamosan csökkentsük a regisztrációs költséget, növeljük az esetleg változó feltételekhez való alkalmazkodás lehetőségét.


A Talajtani Vándorgyűlés az egyik, ha nem a legszélesebb körű talajjal foglalkozó szakmai rendezvény Magyarországon, amely kiváló szakmai fórumot biztosít a talajtan területén oktató, kutató, valamint a hatósági munkát végző felügyelők és a szakértői tevékenységet végző szakemberek számára. Célja, hogy az egybegyűlt talajos szakemberek beszámoljanak a szakmát érintő újdonságokról valamint megvitassák a Vándorgyűlésnek otthont adó terület aktuális talajtani kérdéseit, mely során újabb és újabb talajszelvények kerülnek feltárásra.

A soron következő Vándorgyűlést “Alkalmazkodó mező- és erdőgazdálkodás” címmel a Magyar Talajtani Társaság, az ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete rendezi.

A vándorgyűlés témája: Az alkalmazkodó mező- és erdőgazdálkodás talajtani alapjai

A vándorgyűlés kiemelt témája: Szervesanyag gazdálkodás

A konferencia időpontja: 2020. szeptember 25.

A konferencia helyszíne: Hidegkúti Vadászház, 9673 Káld, (47.161673° 16.982045°)

Az „Aktuális irányok” előadások elmaradnak, de lehetőség van PICO előadások megtartására (maximum 5 percben lehet beszámolni egy adott kutatásról, poszter vagy 3-5 diás ppt prezentáció formájában). Egy esetleges előadás megtartásának szándékát a regisztrációkor kell jelezni.

A Talajtani Vándorgyűlés 2020 – Sárvárt, mint talajos rendezvényt felvették a NAK Szaktanácsadói Névjegyzékében szereplő szaktanácsadók 2020. évi szabadon választható rendezvényei közé, így az 4 kreditponttal számítják be.

Ezen felül a Talajtani Vándorgyűlés 2020 – Sárvár rendezvényét a NÉBIH Talajvédelmi Szakértői Továbbképzési rendszerében 5 kreditponttal fogadja el, melyről a helyszínen igazolást kapnak a résztvevők.

 

A 2020. évi Talajtani Vándorgyűlés első körlevele itt olvasható: 1. Körlevél Talajtani Vándorgyűlés Sárvár, 2020.03.05…

A 2020. évi Talajtani Vándorgyűlés második körlevele itt olvasható: 2. Körlevél Talajtani Vándorgyűlés Sárvár, 2020.07.21 …


A korábbi Talajtani Vándorgyűlésekkel kapcsolatos anyagok itt érhetők el:

2020. évi Talajtani Vándorgyűlés – Sárvár …

2018. évi Talajtani Vándorgyűlés – Pécs …

2016. évi Talajtani Vándorgyűlés – Debrecen …

2014. évi Talajtani Vándorgyűlés – Keszthely …

2012. évi Talajtani Vándorgyűlés – Miskolc …

2010. évi Talajtani Vándorgyűlés – Szeged…

2008. évi Talajtani Vándorgyűlés – Nyíregyháza …

2006. évi Talajtani Vándorgyűlés – Sopron …

2004. évi Talajtani Vándorgyűlés – Kecskemét …

2002. évi Talajtani Vándorgyűlés – Mátraháza …