Talajleíró Verseny

2024. szeptember 18.

A Magyar Talajtani Társaság (MTT) 2024-es Talajtani Vándorgyűlés programjához kapcsolódóan, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Talajtani Tanszék és az MTT Talajgenetikai és Talajtérképezési Szakosztályának szervezésében a hazai hagyományokkal is rendelkező ún. „Talajleíró verseny” (Soil Judging Contest) megrendezését tervezzük, melynek győztesei lehetőséget kapnak hazánk képviseletére a 2025-ben megrendezésre kerülő Nemzetközi Talajleíró Versenyen Spanyolországban (https://esjc.es/).

A verseny célja
A verseny célja, hogy a résztvevők talajtani tudásukat és gyakorlati készségeiket felhasználva leírják, megértsék és értelmezzék a vizsgált terület talaj jellemzőit. A résztvevők két versenyszelvényt írnak le nemzetközi szabványok és módszerek segítségével, és osztályozzák a nemzetközi talajkorrelációs rendszer, a Világ Talaj Referenciabázisa (WRB) szerint.

A versenyzők értékelése aszerint történik, hogy képesek-e helyesen és pontosan leírni, és osztályozni a vizsgált talajokat a megadott nemzetközi szabványok szerint, és meg tudják-e határozni a talajok által biztosított talajfunkciókat, valamint értékelni és értelmezni az általuk meghatározott földhasználati és gazdálkodási gyakorlatokat.

Helyszín:
A talajleíró verseny a Gödöllői dombság területén kerül megrendezésre. A versenyhelyszínekre szállítás a szervezők feladata.

Résztvevők
A versenyen hallgatói jogviszonnyal rendelkező BSc, MSc, PhD és szakmérnök hallgatók vehetnek részt (a hazai versenyen a talajtani szakértői tevékenységgel kapcsolatos munkaviszony nem kizáró ok, de a 2025-ös nemzetközi megmérettetésen igen!).

A talajleíró verseny résztvevői csak egyénileg indulhatnak (nem csapatokban).

A versenyen alkalmazott sztenderdek és módszerek:

Talajleírás:

Talajosztályozás:

Felkészülés
A versenyre való felkészülés érdekében a versenyt megelőzően felkészítő anyagot és online foglalkozásokat biztosítunk.

Előzetes programtervezet:
2024.szeptember 18.
09:00-14.00 Talajleíró verseny (Gödöllői-dombság)
15.00-20.00 A verseny eredményhirdetésére a Gödöllői Királyi Kastélyban kerül sor a Talajtani Vándorgyűlés délutáni programjához kapcsolódóan. Az eredményhirdetést követően a Talajleíró verseny résztvevőit vendégül látjuk a Vándorgyűlés ünnepi fogadásán.

Regisztrációs díj: 
10 000 Ft, amely tartalmazza:
Felkészülést segítő tananyag és online tanfolyam, szállítás, talajszelvények, szendvicsebéd, eredményhirdetés és ünnepi fogadás a Gödöllői Királyi Kastélyban

Szállás:
A MATE Szent István Campus Kollégiumának B épületében lehetőség van kedvezményes szállásfoglalásra – a szállás foglalás azonban egyéni, nem képezi a regisztrációs díj részét!
https://kollegiumok.uni-mate.hu/bemutatkozas-szic
Standard kétszemélyes szoba: 14 000 Ft/szoba/éj + 500 Ft/fő/éj IFA (korlátozott számban elérhető!)
Foglalás: godolloi.kollegiumok@uni-mate.hu
A fenti kedvezményes ár e-mailen történő foglalással érvényes „Talajtani Vándorgyűlés” megjelöléssel a tárgyban.

Jelentkezés:
Jelentkezés a talajleíró versenyre és a felkészítő tanfolyamra 2024. május 31-től az alábbi e-mail címeken név, hallgatói jogviszony és a felsőoktatási intézmény megjelölésével:
vince.lang@agridron.comfuchs.marta@uni-mate.hu

Regisztráció vége: 2024. június 30.