Természetjáró Fesztivál

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 2018.09.7 - 2018.09.9
Egész napos

Helyszín
Verőce-Kismaros, Csattogó-völgy

Kategóriák Nincs Kategóriák


Talajos bemutató a Természetjáró Fesztiválon

Időpont: 2018. szeptember 7–9.

Helyszín: Dunakanyar, Verőce-Kismaros, Csattogó-völgy

Főszervező: Magyar Természetjáró Szövetség

Magyar Talajtani Társaság és MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet közösen interaktív talajos bemutatót tart a Természetjáró Fesztiválon, hogy a kutatók megismertessék az érdeklődőket a talajok jelentőségével és sokszínűségével. A szabadtéri, interaktív program keretében a gyerekek, a diákok és a rendezvény felnőtt érdeklődői „testközelben” egy talajszelvényben ismerkedhetnek meg a talaj földalatti rejtelmeivel.

Célunk, hogy a Talajok Nemzetközi Évtizedében (2015-2024) kiemelten felhívjuk a figyelmet a talajok jelentőségére, miszerint „a talajon nem csak állunk, hanem élünk is”. Továbbá célunk, hogy a társadalom minél többet megtudjon a talajokról, illetve a talajoknak az ember életében betöltött szerepéről.

A bemutatón egy kiásott talajszelvényben (kb. 1 méter széles, 3 méter hosszú és 1,5 m mély kutató gödör) szemléltetjük a talaj, a növényzet és a víz kapcsolatát, a talajok multi-funkcionalitását, ökológiai szolgáltató képességét. Az érdeklődők a következő vizsgálatok elvégzésével megismerhetik a talajok jellemző tulajdonságait:

  • a talaj felépítésének, rétegzettségének felismerése,
  • a talaj textúrájának megállapítása gyúrás próbával,
  • a talajrétegek színének meghatározása Munsell skála segítségével,
  • a talaj kémhatásának és mésztartalmának meghatározása egyszerű vizsgálatokkal,
  • a talajlakó élőlények makroszkópos vizsgálata.

Egyéb interaktív foglalkozások:

  • gyerekfoglalkoztató füzet,
  • „zseb talajszelvény” készítés,
  • magszitálós foglalkoztató.

A talajszelvény kiásása a rendezvény kezdete előtt történne, majd a végén betemetjük. A bemutatókon saját fejlesztésű demonstrációs eszközöket kívánunk használni. A kültéri bemutatóhoz legalább két, nagyméretű stabil asztalra van szükség, melyeken a demonstrációs eszközök elhelyezhetők. Megkönnyítené a bemutatók zavartalan lebonyolítását, ha egy sátrat fel lehetne állítani és lenne a közelben egy vízvételi lehetőség kézmosás céljára.

További információk: MTSZ – Természetjáró Fesztivál

A talajos foglalkozásról: Talajos Bemutató