Talajbiológia Szakosztály

A Talajbiológiai Szakosztály célja a Talajbiológiával foglalkozók, a „talaj(ÉLET)tan” területén tevékenykedők számára egy közös szakmai fórum és információs csatorna létrehozása, ahol a talajÉLETtel kapcsolatos alapkutatás, a gyakorlati alkalmazás és az oktatás aktuális hazai és nemzetközi eredményei és kérdései is megismerhetők és megvitathatók. Ezáltal a talajbiológia tudományos fejlődése és annak gyakorlati alkalmazása is biztosítható.

A Talajbiológiai Szakosztály tevékenységi körébe tartozik

  • a vizsgálati módszerek fejlődésének nyomon követése, megvitatása, összehasonlító értékelése és/vagy egységesítése, szabványosítása;
  • a talajbiológiai ismeretek átadása az oktatás és tájékoztatás különböző szintjein;
  • a talajbiológiai eredmények és módszerek beépítése a talajtani szakértői tevékenységekbe;
  • a talajbiológiai tudás minél eredményesebb gyakorlati alkalmazása. Különösen fontosnak tartjuk a kapcsolattartást az agráriumhoz, kertészethez, szőlészethez és erdészethez kötődő talajbiológiai szakterületekkel és az MTT többi szakosztályával is. Az MTT-n kívül további hazai társaságokkal, szervezetekkel így pl. az MTA DAB Biológiai és Környezettudományi Szakbizottság Talajbiológiai Munkabizottságával is aktív kapcsolatot kívánunk fenntartani.

Legfontosabb küldetésünk annak szolgálata, hogy az ÉLET és az életünkhöz tartozó bármely „antropogén” tevékenység a talajnál, a talajbiológiánál, azaz a talaj(ÉLET)nél kezdődik és végződik!   

Elnök:                                            Bíró Borbála │biro.borbala@gmail.com
Titkár (hírlevél,kapcsolat):          Jakab Anita │jakabanita.talaj@gmail.com
Titkár (rendezvényszerzés):        Kovács Barnabás │kbz.georgikon@gmail.com

Társelnökök:                          Takács Tünde │takacs@rissac.hu                                                    Kotroczó Zsolt │kotroczo.zsolt@gmail.com