International Soil Judging Contest

2022.07.31-én a skóciai Stirlingben került megrendezésre a IV. Nemzetközi Talajleíró Verseny (International Soil Judging Contest),

A XXII. Talajtani Világkongresszust (World Congress of Soil Science) közvetlenül megelőző talajtani versenyre az egyes országok négy hallgatót, ill. pályakezdő talajtanos kutatót küldhettek, hogy a skóciai talajok megismerésén túl összemérjék „talajos” tudásukat. Magyarországot – az áprilisban megrendezett gödöllői nemzeti válogatón elért eredményük alapján – az alábbi négy hallgató képviselte: Döbröntey Réka (MATE), Csenki Sándor (ME), Dobai András (ME) és Gömöri András (ME). A csapat szakmai vezetője (coach): Dr. Dobos Endre, a csapat szervezője: Bertóti Diána volt. A csapat hazai felkészítése a MATE-n zajlott, Prof. Michéli Erika vezetésével.

A verseny és az azt megelőző négynapos intenzív felkészítő programsorozat házigazdája az IUSS megbízásából a Brit Talajtani Társaság (British Society of Soil Science) volt, a programoknak a Stirlingi Egyetem campusa és környéke adott otthont. A felkészülés során a versenyzők délelőttönként helyi vendégelőadóktól és kiváló talajtanos szakemberektől (többek között Peter Schad, Erika Michéli, Allan Lilly, Richard Hewison, John Galbraith, Brian Needelman, Maxine Levin, Matt Aitkenhead, Patricia Bruneau/Scottish soil governance) tanulhattak. Délutánonként pedig terepen zajlott a tipikus helyi talajok (Histosol, Podzol, Stagnosol, Umbrisol) megismerése, vizsgálata és leírása (összesen 10 db talajszelvény: Stirling Uni Campus, Flanders Moss, Dumyat-hegység, Devilla Forest helyszíneken). A résztvevőknek mindeközben lehetőségük volt gyakorolni és elsajátítani a versenyen használandó komplex adatlap kitöltését, kódolását is. A versenyt megelőző napon továbbá élesben (szabályok és időkorlátok betartásával) is kipróbálhatták magukat a csapatok.

Fotó: ME Műszaki Földtudományi Kar Facebook oldala …

A verseny napján négy talajszelvényt – ebből két szelvényt egyénileg, kettőt pedig csapatban, immár a coachok segítsége nélkül kellett részletesen leírni és osztályozni a versenyzőknek, egy számukra addig ismeretlen, titkos terepi helyszínen, a rendelkezésre álló terepi eszközök és a kiadott irányelvek alapján. A négy versenyszelvény a képzés során tanulmányozott talajtípusok közül került kiválasztásra. Pontozásra került továbbá az adott talaj lehetséges funkcióinak értékelése és a talaj kapacitásának értelmezése különböző felhasználási és kezelési módok esetén.

A verseny eredményét a Talajtani Világkongresszus megnyitó ünnepségén hirdették ki Glasgowban. Az egyéni versenyt Clare Tallamy (amerikai hallgató, aki ausztrál színekben indult), míg a csapatversenyt – mint ahogyan azt a verseny kezdetei óta eddig minden alkalommal – ismét az Egyesült Államok csapata nyerte. A magyar csapatnak ugyan nem sikerült a legjobb öt csapat közé jutás, ennek ellenére az esemény elérte fő célját: kitűnő lehetőséget biztosított a résztvevők szakmai fejlődésére, tudásbázisuk, gyakorlati ismereteik, szakmai kapcsolataik, baráti körük bővítésére.

A versenyzők programon való részvétele a Magyar Talajtani Társaság jóvoltából, továbbá a MATE, a Miskolci Egyetem, valamint hazai neves piaci szereplők támogatásával közösen valósult meg.