Talajos sarok az Állatkertben

Egy 2015-ben született elképzelésünk valósult meg 2022. december 9-én, amikor végre állandó helyére került a talajok sokféleségét, funkcióit és a rá leselkedő veszélyeket bemutató Talajos terepasztal a Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegyében.

Kicsit visszatekintve érdemes megemlíteni (feleleveníteni), hogy a 2015-ös évet az ENSZ 68. Közgyűlése a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította. Az az évi rendezvénysorozat fő célja, hogy tudatosítsa mindenki számára (kicsikben, nagyokban egyaránt) a talaj alapvető szerepét az élelmiszer-biztonságban, a fenntartható fejlődésben, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és nem utolsó sorban (összességében), az emberi életben. Abban az évben hazánkban is nagyon sok talajos rendezvény volt, melyből nem hiányzott sem az elmélet-gyakorlat, sem az interaktivitás. A 2015-ös év annyira sikeres volt (mind hazai mind nemzetközi szinten), hogy még az év végén kihirdette az IUSS a Talajok Nemzetközi Évtizedét (2015-2024).

Vagyis a lendület nem fogyott el év végére… A hazai rendezvénysorozatban egy „életre szóló” lehetőség volt a Magyar Talajtani Társaság életében, hogy felkérést kaptunk a Talajtani Intézettel közösen a Föld Fesztiválon való részvételre. Ez adta annak a közös munkának az alapját, mely arra irányult, hogy az Állatkertben is lehessen a talajokról tanulni, akár szemlélődve, akár interaktívan. Fontossága abban rejlik, hogy az Állatkert látogatottsága kimagaslónak (évi sok százezer, hanem milliós nagyságrendű látogató) mondható, bármely más „rendezvényhez” viszonyítva.

2021-ben a Magyar Talajtani Társaság nyert az Agrárminisztérium által kiírt Zöld Forrás pályázaton (a támogatást ezúton is köszönjük), melynek keretében megvalósítottunk egy olyan bemutató terepasztalt, melynek segítségével szemléltetni lehet a talajok sokféleségét, a multifunkcionalitását, illetve bizonyos rá leselkedő veszélyeket. Mindezt olyan „környezetben” amely kicsiket nagyokat egyaránt lenyűgöz, egy miniatűr világban jelenik meg minden ami a talaj körül forog: miniatűr kiskert, ásatás vagy éppen talajszelvény feltárás, sziklagyep, csernozjomon való búza aratás, szikes, réti talajok és még sorolhatnánk…

Köszönjük Győry András Botondnak a sok segítséget, türelmet és kitartást, hogy végre helyére kerülhetett a Talajos terepasztalunk, beteljesülve egy régi álmunk! Terveink szerint közösen és folyamatosan fejlesztjük a talajos ismeretterjesztő missziónkat, melynek keretében minél többen megismerhetik a talajok jelentőségét. Mindezen felül végtelen hálával tartozunk Tiringer Ferencnek (Paksinuti), hogy egy igazán gyönyörű installációt készített nekünk, rendkívül inspiráló volt Vele dolgozni, aki minden egyes apró részletre odafigyelt. Az aprólékosan kidolgozott életképek egyszerűen odaszegezik az embert a „plexire”, keresve, hogy még mit találhatunk ami érdekes vagy elgondolkodtató…