Föld éve 2008 – Földtudományos Forgatag

„Földtudományos forgatag” címmel rendhagyó földrajzórákon vehettek részt, akik 2008. április 17-20. között ellátogattak a Magyar Természettudományi Múzeumba, a Föld éve rendezvénysorozat nyitóprogramjára.

A rendezvényen interaktív talajtani ismeretterjesztő sarok is működött, melynek mottója volt: „A talajon nem csak állsz, hanem élsz is!”. A Múzeum Kupolatermében megtartott talajtani kiállítás szervezője az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete volt.
A diákcsoportok és más érdeklődők négy témakörben ismerkedhettek meg a talajokkal, illetve azok néhány tulajdonságával:

  1. Talajfizikai vizsgálatok: szemcseösszetétel meghatározása gyúrással, ülepedési vizsgálat, illetve szín meghatározás (munkalap)
  2. Talajkémiai vizsgálatok: pH mérés indikátorpapírral, mésztartalom gyors meghatározása, fenolftalein próba a szódatartalom ellenőrzésére (munkalap)
  3. Talajbiológiai bemutató: Talajlakók mikroszkópos vizsgálata, Collembolák meghatározása (határozó lapok: 1., 2., 3.)
  4. Agrokémiai ismeretterjesztés: tápelemek a talajban, elemforgalom (agrokémia poszter), számítógépes modellezés és szaktanácsadás (bemutató pénteken).

A foglalkozásokat vezető tapasztalt szakemberek több intézményből érkeztek (TAKI, Corvinus Egyetem, Szent István Egyetem).

Az érdeklődők megismerkedhettek még a talajszelvény fogalmával, annak leírásával (csernozjomtalaj és erdőtalajok), ötleteket kaphattak ismereteik bővítésére (könyvek poszter), a legkisebbek elkészíthették saját „mini” talajszelvényüket, míg a nagyobbak a „Magyarország talajai” c. puzzle darabjait rakosgathatták össze (Magyarországi talajok poszter).