Rex Kutyaotthon Alapítvány – Föld Napja 2013

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amikkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására, melyet 175 országban ünnepelnek. Az ENSZ 2009-ben április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította, de Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A Föld napjának ötletét John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban.
A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami a Föld északi féltekén a tavasz első napja. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot, vagyis a Föld Napja Hálózat-ot. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne évről évre.
A Föld Napja alkalmából szinte az egész országban tavaszköszöntő eseményeket rendeztek, így a Rex Kutyaotthon Alapítvány is. Az alapítvány kérte fel az MTA ATK TAKI igazgatóságát, hogy egy előadással számoljunk be a földről, vagyis a talajról, melyen nemcsak állunk, hanem élünk is. Ennek keretében Dr. Koós Sándor tartott egy összegző előadást „Két lábbal a földön. A talaj környezeti funkciói, helye a bioszférában” címmel. A rendezvény egésze alatt pedig Dr. Bakacsi Zsófia és Dr. Bánszegi Oxána tartott interaktív talajtani bemutatót „A talajok fizikai-kémiai-biológiai tulajdonságai” címmel, ahol az érdeklődő főként gyerekek nagy élvezettel végezték a finger tesztet.