Magyarországi cégek összefogása talajainkért

2023.02.24-én a Társaság új székhelyén, a Miskolci Egyetemen került megrendezésre a Magyar Talajtani Társaság „Magyarországi cégek összefogása talajainkért” című, aláírással egybekötött sajtótájékoztatója. A rendezvényt Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja nyitotta meg. Elmondta, hogy azzal, hogy a Magyar Talajtani Társaság miskolci székhellyel rendelkezik, a köztudatba is jobban bekerül majd a Miskolci Egyetem, amely ezt a szakterületet a Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon belül műveli. A Magyar Talajtani Társaságot támogató cégeknek a Társaság munkájának támogatása mellett lehetőségük nyílik arra is, hogy a közös működési/tudományterületen a kutatás és a napi gazdasági tevékenység közeledjenek egymáshoz, valamint részvételükkel az oktatás gyakorlatorientáltsága is növelhető.

Ezt követően Prof. Dr. Dobos Endre, Magyar Talajtani Társaság elnöke köszöntőjében elmondta, hogy szokásjog alapján a Magyar Talajtani Társaság székhelye mindig oda kerül, ahol az elnök van, így most ez a Miskolci Egyetem. Eddig mindig agrárintézetek: az agrárfelsőoktatás, vagy talajtani kutatóintézetek voltak a befogadók, most először került ki ebből a körből a Társaság székhelye.

Elmondta, hogy a Magyar Talajtani Társaság közel 400 fős tagsága magában foglalja az oktatás, kutatás, illetve a talajtani szakmai-szakértői körön keresztül a gazdálkodókat és egyéb érdeklődő társadalmi rétegeket, így a szakma egyedüli legitim szervezete az országban. Legfontosabb célkitűzése a magyarországi talajok védelme, állapotának javítása, melynek eszköze az oktatás, a társadalom talajtani ismereteinek, talajtudatosságának erősítése a gazdálkodás és a talajhasználat jó gyakorlatainak terjesztése és a tudomány eredményeinek beillesztése a gyakorlatba. Ez utóbbi cél eléréséhez szükséges a piac multiplikátor hatása, vagyis a piaci szereplők bevonása a társadalom minél szélesebb körű eléréséhez. Ezért a Társaság megújult vezetősége szeretne egy olyan kört kialakítani a Társaság körül, a talajvédelemben elkötelezett meghatározó piaci szereplők bevonásával, akikkel együtt dolgozva hatékonyabban érhetők el a felsorolt célok. Minthogy sokan kérdezték, hogy mire fogja a Társaság a beérkezett támogatásokat ráfordítani, elmondta, hogy nagyon fontos a Társaság és a támogatói kör között kialakuló napi szintű kommunikáció, közös feladatvállalás, a talajtani ismeretek hatékony csatornázása a talajhasználók, illetve a társadalom egyéb rétegei felé. Ennek egyik pedig pillére a Társaság operatív munkájának anyagi támogatása egy titkárság felállításával, ami segít – a Társaság tagságának önkéntes alapon végzett munkája mellett – a napi szintű feladatok hatékony elvégzésében, továbbá a talajvédelmet szolgáló célok megfogalmazásában és a politikai, gazdasági szintű döntéshozói munka szakmai támogatásában. Végül megköszönte a támogatóknak, hogy a Társaság céljai mellé álltak.

Az eseményen ezután sor került a Társaság támogatói és kiemelt támogatói szerződéseinek ünnepélyes aláírására. Első körben nyolc agrárvállalat és egy szakmai szövetség csatlakozott a kezdeményezéshez: Agro PK, Axiál Kft., KITE Zrt., Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége, Mertcontrol HL-LAB Kft., AgriCon Hungary Kft., Agrova Kft., Talajtérkép Kft., TerraAgro Talajvédelmi Kft.

Végh Csaba, ME

Az aláírásokat követően a kiemelt támogatók közül nyilatkozott az Agro PK ügyvezető tulajdonosa, Svoren Pál, ezt követően az Axiál Kft. ügyvezető igazgatója, Pintér Zsolt, majd Szabó Levente, a Kite Zrt. vezérigazgatója, végül Vajda Péter, a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége képviseletében. A kiemelt támogatók egyöntetűen megfogalmazták hajlandóságukat az Magyar Talajtani Társasággal való együttműködésükre, bízva abban, hogy a talajtanhoz különböző részterületeken kapcsolódó cégek is segítséget kapnak a Társaságtól az alkalmazott talajtani tudás ismeretanyagának bővítésével, átadásával kapcsolatos tevékenységeken keresztül, mely jól mutatja, hogy mekkora igény van a cégek részéről is alkalmazott talajtani tudás ismeretére.

Az együttműködést jelképező logo

Ezt követően bejelentésre került a Társaság szakmai média partneri köre, melyhez egyelőre az Agrárágazat, az Agrofórum, az Agroinform, valamint a Magyar Mezőgazdaság sajtóorgánumok csatlakoztak.

A rendezvényt követően a nagy érdeklődésre való tekintettel a résztvevők megtekintették a Treitz Péter terem talajmonolit gyűjteményét is.

Fotó: Szamosi Attila

Az eseményen készült képek megtekinthetőek az alábbi linkeken:

https://www.flickr.com/photos/unimiskolc/albums/72177720306314127

és

https://drive.google.com/drive/folders/1U4Pvyu7J8heiHzxv9hcgQ9uanQu0nLQS

A Magyar Talajtani Társaság továbbra is várja azon cégek, gazdálkodók, szolgáltatók jelentkezését, akik egyetértenek a Társaság céljaival, és támogatásukkal szeretnék segíteni a talajvédelem ügyét. Csatlakozási szándékukat a talajtanitarsasag@gmail.com email címre várjuk.