Stefanovits Pál Emlékdíj 2022

Dobos Endre – a Magyar Talajtani Társaság elnöke, Gyuricza Csaba – MATE rektora, Szabóné Kele Gabriella – díjazott, Rajkai Kálmán – az MTA Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottságának vezetője és Szendrő Zsolt – MTA Agrártudományok Osztályának elnökhelyettese.
Fotó: Balázs Gusztáv

Az MTA, MATE és MTT alapította Stefanovits Pál Emlékdíj évente kerül átadásra a talajtan területén hosszú időn át magas színvonalú munkát végző szakemberek számára. 2022-ben a díjat a Kuratórium Szabóné Kele Gabriellának ítélte. Ezúton is gratulálunk a díjazottnak!

Szabóné Kele Gabriella, az idei év díjazottja. Fotó: Balázs Gusztáv

A díjátadó ünnepséget Gyuricza Csaba, a MATE rektora nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, sajnálatos, hogy ma rendkívül elhanyagoltan kezeljük a feltételesen megújuló természeti erőforrásunkat, a talajt, pedig okszerű használatával, megfelelő művelésével megelőzhetnénk vagy mérsékelni tudnánk a szárazság pusztító hatását is, biztosítva a megfelelő feltételeket az állattenyésztés és a növénytermesztés számára is. Az idei díjazott munkáját Michéli Erika professzor asszony mutatta be, majd az alapító szervezetek képviseletében Szendrő Zsolt és Rajkai Kálmán akadémikusok méltatták Szabóné Kele Gabriella munkásságát, míg Dobos Endre, az MTT elnöke szintén a talajok szerepét, fontosságát, a talajhasználatban történő változások szükségességét hangsúlyozta. A díjátadó után Szabóné Kele Gabriella beszélt életútjáról, majd Pálmai Ottó emlékezett vissza közös munkásságukra. Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Pillanatképek a díjátadóról. Fotó: Makádi Marianna