Talajos interaktivitások…

Az elmúlt 2 évben kevésszer sikerült eljutnunk olyan helyekre, ahol nagy érdeklődéssel szoktak lenni a talajos ismeretterjesztő foglalkozásaink iránt. Idén végre számos rendezvényre sikerült eljutnunk, ahol a már hagyományosnak tekinthető kicsiket-nagyokat „megmozgató” interaktív talajos bemutatókkal és beszélgetésekkel vártuk az érdeklődőket.

Azt gondolom ismét sok-sok érdekességet tudtunk mutatni, mondani a rendezvényekre látogató kisgyerekeknek, iskolásoknak és természetesen a nagyobb, idősebb generációnak is. Minket nagy örömmel tölt el, hogy nyitottak az emberek megismerni a talajt, melyről sok esetben keveset tudnak. De számos alkalommal mi magunk lepődünk meg a legjobban mennyire tájékozottak a gyerekek a talpuk alatt lévő felbecsülhetetlen természeti értékről, a talajról.

Az elmúlt fél évben a következő eseményeken vettünk részt:

Föld Fesztivál 2022 – Budapest, Fővárosi Növény- és Állatkert. 2022. április 22-24. Szinte hagyománynak tekinthető, hiszen 2015 óta kint vagyunk a Fesztiválon, ahol igen nagy érdeklődéssel fogadtak minket, a kicsit borongós esős idő ellenére is.


NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow 2022 – Mezőfalva. 2022. június 1-2. Az ország talán legnagyobb szántóföldi kiállításán számos újszerű programelem várta a látogatókat. Ennek keretében a tavalyihoz hasonlóan idén is kitelepültünk egy „erős” csapattal, hogy az érdeklődők kíváncsiságát mind szakmai, mind ismeretterjesztői oldalról kielégítsük.


Gyereksziget 2022 – Budapest, Hajógyári sziget. 2022. június 11-12. Régi vágyunk, hogy eljussunk a Gyerekszigetre, s bár egyszer már voltunk, idén ismét kijutottunk, ahol a Gyerek paradicsom kiállító és foglalkoztató helyen belül tudtunk mesélni, beszélni a talajok fizikai, kémiai és biológiai sokféleségéről, illetve az emberi életben betöltött kulcsfontosságú szerepéről. Kis videó is készült a rendezvényről, melyet ide kattintva lehet megtekinteni …


Földelés / Soil Society SciArt bemutatkozó est – Budapest, Központ. 2022. június 19. Talán a legérdekesebb esemény volt ebben az évben, hiszen itt nem a hagyományos értelemben vett tudománnyal ismerkedhettek meg az érdeklődők, hanem fiatal művészek „szemüvegén” keresztül. A termőtalaj nem csak a mezőgazdaság számára fontos, hanem civilizációnk és egész létünk alapja. A talajpusztulás amellett hogy helyi és globális szinten is az egyik legfenyegetőbb probléma, egyben lehetőség is hogy hasznos tudást szerezzünk az egészséges talajok megismerése által például az élő és éltető közösségek kialakítására. A Soil Society legfőbb célja a talajtól való tanulás, illetve a talaj és az emberek közötti kapcsolat kutatása, feltérképezése különféle művészeti ágazatban alkotó művészek, természet- és társadalomtudósok együttes munkája révén.


Bánki-tó Fesztivál – Bánk. 2022. július 14.  A 2022-es év egyik érdekessége, hogy eljutottunk egy nem kifejezetten ismeretterjesztő rendezvényre, ahol a célközönségünk nem a kisgyerekek, hanem a fiatalabb, egyetemista generáció volt. Három interaktív bemutató keretében egy közös „kutatásra” vártuk a talaj iránt érdeklődőket, ahol követhettük a víz útját a talajban, miközben arra is kerestük a választ, hogyan lehetne a növények számára szükséges csapadékot megőrizni és illetve a talajpusztulást megelőzni. Ismerkedni lehetett a talajok rejtett állatvilágával, felfedezve azok eddig ismeretlen elemeit, különlegességeit.