Elhunyt Kerényi Attila

2023.08.26-án, életének 80. évében elhunyt Kerényi Attila, geográfus professzor.

1943-ban született Sátoraljaújhelyen. 1967-ben földrajz–biológia szakos tanári diplomát szerzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Hazai és nemzetközi elismertségét és kandidátusi disszertációját az 1980-as években folytatott talajeróziós kutatásaival szerezte. Az 1990-es években táj- és környezetvédelmi publikációival, tan- és szakkönyveivel szerzett országos hírnevet és akadémiai doktori címet. Tudományos munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Több évtizedes kutatómunkájának, valamint a debreceni geográfusképzés megújítását is elősegítő oktatói tevékenységének elismeréseképpen a Magyar Érdemrend polgári tagozat tisztikeresztjét 2020-ban vette át.

Fent volt az atlétikai VB-n, imádta az atlétikát, középtávfutó volt, a debreceni Kozák Lucát kedd este még saját szemmel láthatta és szurkolhatott neki.

Életút interjúja, melyet a 80. születésnapja alkalmából a Debreceni Egyetem TTK Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék kollégái készítettek vele idén tavasszal, megtekinthető a facebookon: https://www.facebook.com/tajvedelmi.debrecen, valamint a  Modern Geográfia oldalán: https://moderngeografia.eu/…/07/Kerenyi_interju.pdf…

Kerényi Attila nem csak a magyar földrajztudomány, hanem a talajtan egyik meghatározó személyisége is volt. A Magyar Talajtani Társaság is őrzi emlékét!

Nyugodjék békében!